Hürriyet

19 Şubat 2016 Cuma

Access kontrol sistemi nedir?

Access kontrol sistemi nedir? Access kontrol sistemi geçiş kontrol sistemi manasına gelmektedir. Yani daha önceki yazılarımızdada defalarca yazdığımız kartlı geçiş sistemi access kontrol sisteminin diğer bir adıdır. Access kontrol sistemi terimi daha çok büyük ve farklı entegrasyonlara sahip geçiş kontrol sistemlerine denilmektedir.
access kontrol sistemleri
Daha önce pek çok yazımızdada belirttiğimiz gibi access kontrol sistemleri günümüzde giriş ve çıkışların güvenlik altında tutulmasını sağlayan yegane elektronik güvenlik sistemlerinden biri konumundadır. Günümüzde özellikle büyük ve güvenliğin önemli olduğu, plazalar, iş merkezleri, kamu kurumları, askeri tesisler ve buna benzer pek çok alanda access kontrol sistemleri geçiş güvenliğinin çok önemli bir parçası konumundadır. Neredeyse güvenlik arz eden bütün kapılar, bütün turnike sistemleri, bariyer sistemleri access kontrol sistemleri ile kontrol edilmektedir. Bütün bu karmaşık yapılar onlarca kapı, turnike, bariyer sistemleri tek noktadan herhangi bir manuel kontrole gerek duymaksızın otomatik olarak kendisi çalışmasını idame ettirmektedir.
access kontrol
Günümüzde access kontrol sistemleri sadece giriş güvenliği değil farklı amaçlar içinde kullanılmaktadırlar. Buna işletme faaliyetleri dememiz mümkündür. Bir fabrikada veya iş merkezinde çalışanların çeşitli giriş, çıkış ve kontrol faaliyetleri access kontrol sistemleri ile sağlanabilmektedir. Bu iş verimliliğinde ciddi artışları beraberinde getirmektedir. Bu yüzden günümüzde access kontrol sistemleri hem güvenlik hemde işletme faaliyetleri açısından hayati öneme sahip diyebileceğimiz elektronik güvenlik sistemlerinin başında gelmektedir.
kartlı geçiş sistemleri
Bir access kontrol sisteminin temelini merkezde bir bilgisayar veya sistemin kontrol edileceği bir server olmaktadır. Bu serverin içine gömülmüş bir access kontrol sistemi yazılımı bulunmaktadır. Bu yazılım sayesinde sistemdeki büün giriş ve çıkışlar kontrol edilmektedir. Yine sistemdeki bütün kişilerin tanıtılması ve yetkilendirme işlemleri access kontrol sistemiyazılımları üzerinden rahatlıkla yapılabilmektedir. Sahada ise access kontrol sistemi panelleri yer almaktadır. Bu paneller sistemin kontrol edildiği servere bağlı olan sistemin beyni koumundaki elektronik cihazlardır. Yine sahada panelere bağlı kart okuyucular veya biyometrik okuyucular bulunmkatadır. Bu şekilde basitçe bir access kontrol sistemi tasarlanmış olmaktadır.
kartlı geçiş
Access kontrol sistemleri taşıdıkları bu önemli görevleri rahatlıkla yerine getirmek için gerekli teknolojik donanıma günümüzde sahip duruma gelmişlerdir. Yine günümüzde access kontrol sistemleri bunun yanında diğer elektronik güvenlik sistemleri ile entegre edilebilmesi sayesinde çok daha üst seviyeli kontrol sistemi görevini sürdürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder