Hürriyet

4 Kasım 2012 Pazar

Güvenlik Kamera Sistemi Çeşitleri

Günümüzde güvenlik  kamera sistemleri farklı çeşitlerde bulunmaktadır. Öncelikle günümüzde güvenlik kameralarını temelde iki alana ayırabiliriz. Bunlardan birincisi analog güvenlik kamera sistemleri diğeri ise ip güvenlik kamera sistemleridir. Günümüzde analog kamera sistemleri ip sistemlerden fazla kullanılsada önümüzdeki dönemde ip kamera sistemleri analog sistemlerin yerini alacağı görünen bir gerçektir.

Elektronik Güvenlik Sistemleri 

güvenlik kamera sistemleri

Günümüzde HD kamera görüntüleri istenmektedir. Bu görüntüler ancak HD güvenlik kamera sistemleri ile sağlanabilmektedir. HD güvenlik kamera sistemleri ise ancak ip kamera sistemleri ile mümkün olmaktadır. IP kamera sistemlerinde HD ve FullHD görüntüler hatta daha yüksek çözünürlüklü görüntülerin alınması mümkündür. Analog kamera sistemleri ise ancak 700TVL civarına kadar çözünürlüğü destekleyebilmektedir.

Yine IP kamera sistemlerini yerine yeni çıkan bir teknoloji bulunmaktadır. Bu teknolojide HD ve Full HD kamera görüntüleri ip sistem olmadan yakalanabilmektedir. Bu teknolojiye HD-SDI kamera sistemleri teknolojisi denilmektedir. Bu kameralar ile bildiğimiz normal analog kameraların beslendiği koaksiyel kablolar ile HD görüntüler aktarılabilmektedir.  Bu kameralar ve bunları kaydeden kayıt cihazları özel cihazlardır. HD-SDI kamera görüntüleri ip kamera sistemindeki HD kameralardan daha üst seviyededir diyebiliriz. Fakat şuanda HD-SDI güvenlik kamera sistemi ürünlerinin fiyatları çok yüksektir.

kamera sistemleri

Genel olarak güvenlik kamera sistemi yapılandan bahsettikten sonra piyasada kullanılan güvenlik kameralarını tanıyalım isterseniz.

Sabit Güvenlik Kameraları: Üzerine lens ve ayak eklenerek görüntü alınabilen güvenlik kameralarıdır. Eskiden en çok kullanılan kamera tipi sabit güvenlik kameralarıydı. Günümüzde ise kullanımı giderek azalan bir kamera tipidir.

Dome Güvenlik Kameraları: Kubbe şekline benzediğinden dolayı ingilizceden dome (kubbe) olarak anılan kamera çeşididir. Bu kameraların lensleri üzerindedir ve montaj için ayağa ihtiyaçları bulunmamaktadır. Buda ciddi maliyet avantajları sağlamaktadır. Genellikle iç ortamlarda kullanılırlar. Aynı zamanda dekorasyonu bozmayan şık bir yapıları bulunmaktadır.

güvenlik kameraları

Speed Dome Kameralar: Speed dome kameralar sağa sola, yukarı aşağı hareket etme yeteneğine sahip kameraladır. Aynı zamanda bu kameralar zoom yapabilme yeteneğinede sahiptirler. Daha çok özel projelerde kullanılırlar. Maliyetleri çok yüksektir.

Sabit IR güvenlik kameraları: Bu kameraların lens ve ayakları üzerindedir. Aynı zamanda üzerinde IR infrared ledler bulunur. Bu ledler sayesinde bu kameralar ile geceleyin zifiri karanlıkta kamera görüntüleri alınabilmektedir. Günümüzde ençok kullanılan kamera çeşidi. Sabit IR güvenlik kameralarıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder